6 Snygga & praktiska eldstadstillbehör

Hem | Eldstadstillbehör

Ge din värmekälla ett lyft med något av dessa sex stilrena och funktionella eldstadstillbehör som kombinerar estetik med praktisk användning. Vi har noga valt ut de bästa och snyggaste tillbehören för din eldstad. Från smart förvaring av ved till eleganta verktyg för underhåll, säkerställer att du gör mysigt vid brasan och håller platsen städad och trygg på samma gång.

1

Eldhund

En klassisk eldhund i gjutjärn gör att eld lättare att få fyr och håller ved på plats för effektivare eldning. Du ställer den i din eldstad och bygger upp veden runt omkring. Dessa ställningar, ofta formade som hundar, kan användas ensamma eller i par.

Köp hos: Nacka Byggnadsvård
2

Brandsläckare

Att inkludera Solstickans brandsläckare som tillbehör i närheten av din eldstad ger inte bara ökad säkerhet för dig och ditt hem. Det är också en snygg inredningsdetalj med en stilren design som passar in hos de flesta. En bonus är att om du behöver använda den, ersätts den utan extra kostnad.

Köp hos: Eldabutiken
3

Vedklyv

Har du en vedeldad kamin behöver du kunna förbereda ved, då är Espegard Vedklyv och slägga bra, snygga verktyg som förenklar processen. De garanterar snabb och säker veddelning, perfekt för allt från eldstäder, kaminer och kakelugnar till spisar.

Köp hos: Bauhaus
4

Vedhållare

En snygg och praktisk vedhållare är perfekt för att förvara vedträn på ett organiserat och dekorativt sätt. Det finns många olika typer på marknaden, så du kan hitta en som passar perfekt för dina behov. Överväg hur mycket ved du vill att den ska kunna förvara, vill du hänga den på väggen eller ha den på golvet.

Köp hos: Jotex
5

Eldställ

En elegant inredningsdetalj med praktisk funktion. Placera det nära din kamin och använd det regelbundet för att hålla din eldstad ren. Sotlådan i botten samlar upp sot och aska som du enkelt sopar upp med den medföljande borsten och skyffeln.

Köp hos: Clas Ohlson
6

Vedtång

Ett viktigt eldstadstillbehör som erbjuder både säkerhet och bekvämlighet vid hantering av ved. Med långa handtag skyddar den dina händer från hetta när du flyttar heta kol eller vedträn. Med en vedtång kan du också arrangera vedträna mer effektivt för en jämnare bränning och optimal värme.

Köp hos: Antracit

Underhåll din eldstad - 10 tips

För att underhålla din eldstad på bästa sätt har vi sammanställt 10 tips som gör det enklare och mer effektivt.

Rengör regelbundet:

 • Aska och sot bör tas bort efter varje eldning.
 • Använd en askdammsugare eller borste och skyffel för att rengöra eldstaden.
 • Rengör spjäll och glasrutor regelbundet.

Använd rätt rengöringsmedel:

 • Använd milda rengöringsmedel avsedda för eldstäder.
 • Undvik starka kemikalier som kan skada materialet.
 • Följ alltid anvisningarna på rengöringsmedlet.

Kontrollera skorstenen:

 • Låt en sotare sota och besikta skorstenen regelbundet.
 • Se till att skorstenen är fri från blockeringar och skador.

Rengör rökgångar:

 • Rökgångar bör rengöras regelbundet av en sotare.
 • Sot och beläggningar i rökgångar kan leda till brandrisk.

Se till att ventilationen är god:

 • God ventilation är viktig för att förhindra att rök och damm samlas.
 • Öppna fönster eller dörrar i närheten när du eldar.

Inspektera eldstaden regelbundet:

 • Kontrollera regelbundet för eventuella skador.
 • Reparera eventuella skador omedelbart, innan du eldar igen.

Använd rätt ved:

 • Använd torr och välkryddad ved.
 • Fuktig eller dåligt kryddad ved kan orsaka sotbildning och problem med eldningen.

Elda på rätt sätt:

 • Tänd elden på rätt sätt och använd rätt mängd ved.
 • Se till att elden inte brinner för kraftigt.

Var försiktig med sot:

 • Sot är brandfarligt och bör hanteras försiktigt.
 • Förvara sot i en brandsäker behållare.

Anlita en fackman:

 • Om du är osäker på hur du ska rengöra eller underhålla din eldstad, anlita alltid en fackman.

Värm dig säkert - Skydd och säkerhet vid kaminen

Det är viktigt att tänka på säkerheten rund din eldstad och det finns flera tillbehör som hjälper dig med det. Att elda i kaminen är en mysig aktivitet, en plats för familjen att samlas och ett miljövänligt sätt att värma upp huset. Här är tre viktiga skydd som du kan använda för att minimera risken för bränder och olyckor:

Eldstadsskydd:

Även kallat gnistskydd, placeras framför kaminen för att hindra glöd och gnistor från att flyga ut och orsaka brand. Det finns eldstadsskydd i olika material och storlekar, så du kan hitta ett som passar din kamin och ditt hem.

Barnsäkerhetsgrind:

Om du har små barn i hemmet är en barnsäkerhetsgrind en viktig investering. Grinden monteras runt kaminen och hindrar barn från att komma för nära elden och bränna sig.

Askskyffel och askhink:

Använd alltid en askhink med lock för att förvara aska. Aska kan vara varm och glödande i flera dagar efter eldning, och det är därför viktigt att förvara den på ett säkert sätt.

FAQ

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för att underlätta innan inköp. Olika kaminer har olika tillbehör som lämpar sig bäst, ibland kan det vara svårt att veta vad just du behöver för att kunna nyttja din eldstad bäst.

Att välja rätt tillbehör handlar om tre saker: säkerhet, effektivitet och atmosfär. För säkerheten behöver du eldstadsskydd, askskyffel och askhink, brandsläckare eller brandfilt. För effektiv eldning använd braskamins sot, tänd stål och tändstickor.

När du väljer tillbehör till din eldstad är det viktigt att du prioriterar även säkerheten. Fundera på funktioner som skyddar mot gnistor, minskar risken för brännskador och bidrar till en säkrare användning av eldstaden.

 • Att använda sig av ett godkänt skydd av metall eller glas skyddar omgivningen från gnistor och glöd.
 • Aska är brandfarligt så använd en askskyffel för att ta hand om det på ett säkert sätt. Förvara askan i en godkänd askhink av metall med lock tills den svalnat helt.
 • Ha en godkänd brandsläckare och brandfilt i närheten av din kamin. Se till att alla i hemmet kan använda dem på rätt sätt, även större barn.

Läs mer om brandsäkerhet i hemmet hos MSB.

Addera dekorativa kemiska vedträn för en färgglad låga, en elegant metallkrans att hänga på kaminen eller varför inte ha en samling av tändsticksaskar i en öppen låda i närheten av eldstaden. Du kan vara kreativ för att skapa den atmosfär du önskar.