Bäst i test - täljstenskaminer

Hem | Kaminer | Täljstenskaminer

Täljstenskaminen är en unik och tidlös värmekälla som kombinerar modern funktionalitet med traditionell charm. Den vackra täljstenen ger inte bara en elegant och rustik look till ditt hem, utan den har också en rad praktiska fördelar som effektiv värmelagring, miljövänlig, ekonomisk, lång livslängd och är en snygg inredningsdetalj som ger en hög mysfaktor.

Upptäck våra 5 favoriter

Drömmer du om en vacker och värmande täljstenskamin som pryder ditt hem och ger dig behaglig värme i många år framöver, då har du hittat rätt. Vi har testat och utvärderat olika täljstenskaminer på marknaden och presenterar nu våra fem favoriter.

1

Tulikivi – Laivo S 18

Laivo S 18 från Tulikivi är en täljstenskamin som inspirerats av den klassiska plåtugnen. Den har en elegant och tidlös design med rundade hörn, en kvadratisk lucka och smala plattor på sidorna som kan skapa vackra dekoren. Kaminen finns i två olika höjder och lagrar värme effektivt i täljstensmassan ovanpå och runt luckan.

Fördelar:

 • Laivo S 18 har en elegant och tidlös design som inspirerats av plåtugnen. Den passar perfekt i både moderna och mer klassiska heminredningar.
 • Täljstenen lagrar värme effektivt och avger den långsamt under lång tid, vilket ger en behaglig och jämn värme i ditt hem.
 • En liten täljstenskamin som kan hålla i generationer med rätt skötsel.

Nackdelar:

 • Hög initial kostnad, dyrare att köpa och installera än andra typer av kaminer.
Köp hos: Eldabutiken
2

MBS Olymp Plus

I Olymp Plus vedspis har vi en robust och prisvärd värmekälla i gjutgärn med en wffekt på 12kW. Den har en rejäl eldstad där du kan elda vedbitar på upp till 35 cm, och det är en täljstenskamin med kokplatta för matlagning. Spisen har en asklåda och en förvaringslåda för praktisk användning.

Fördelar:

 • Gjutjärn gör den robust och tålig. Den har en rejäl eldstad och en praktisk kokplatta.
 • Effektiv värmekälla, med en effekt på 12 kW kan spisen värma upp en stor yta.
 • Gjutjärn är ett slitstarkt material som kan hålla i upp till 100 år.

Nackdelar:

 • Spisen väger 151 kg, vilket gör den tung att flytta.
 • Ingen extern tilluft, spisen kan inte anslutas till extern tilluft.
Köp hos: Bygghemma
3

Troja 46

Troja från Jydepejsen är en vacker braskamin i massiv finsk täljsten, perfekt för att värma upp stora bostäder. Den eleganta designen och de unika naturliga variationerna i täljstenen gör varje kamin till en unik inredningsdetalj.

Fördelar:

 • Den rymliga eldstaden gör det möjligt att elda med vedlängder på upp till 40 cm.
 • Konvektionsgallret längst upp på kaminen gör att du kan justera värmeavgivningen efter behov.
 • Braskaminen Troja är energisnål och uppfyller de strängaste miljökraven.

Nackdelar:

 • Täljsten är ett ömtåligt material som kan spricka om den utsätts för kraftiga stötar eller temperaturskillnader.
Köp hos: Byggshop.se
4

Contura 820T Style

Contura täljstenskamins modell 820T Style erbjuder en kamin som kombinerar modern funktionalitet med tidlös design. Den eleganta inramningen av täljsten ger kaminen ett unikt utseende och den naturliga värmelagringen garanterar en behaglig och jämn värme i ditt hem.

Fördelar:

 • Kaminen har en verkningsgrad på 81%, vilket innebär att den utnyttjar veden effektivt och ger dig mer värme för pengarna.
 • Prisvärd, du får väldigt mycket för pengarna i denna relativt billiga täljstenskamin.
 • Unika kaminer med en elegant inramning som ger varje kaminen en tidlös design.

Nackdelar:

 • Med en effekt på 5 kW är kaminen inte lämplig för att värma upp stora ytor, denna kamin lämpar sig bättre för mindre hus eller rum.
Köp hos: Eldabutiken
5

Scan-Line 80 XL och XL-B

Scan-Line 80 XL och XL-B är två varianter av stora täljstenskaminer som garanterar en behaglig och jämn värme i ditt hem. De stora, massiva täljstenarna lagrar värme effektivt och avger den långsamt under lång tid, upp till 18 timmar efter den sista eldningen. Finns tillgängliga som täljstenskaminer med bakugn.

Fördelar:

 • Lång värmelagring, dessa kaminer lagrar värme effektivt och avger den långsamt under lång tid, vilket ger dig en behaglig och jämn värme i ditt hem.
 • Kaminen har en elegant design med stora, massiva täljstenar som ger den ett unikt utseende.
 • Effektiv uppvärmning, kan värma upp en yta på upp till hela 135 m2.

Nackdelar:

 • Storleken kan också vara en nackdel då den blir den svår att installera och flytta.
Köp hos: Combi Heat

För- och nackdelar

Täljstenskaminer har många fördelar, men de har såklart även vissa nackdelar. Den höga initiala kostnaden och den stora storleken är de största nackdelarna. Men för dem som vill ha en vacker, effektiv och miljövänlig värmekälla kan en täljstenskamin vara en bra investering som kan spara dig pengar på sikt.

Fördelar:

 • Effektiv värmelagring - täljsten lagrar värme effektivt och avger den långsamt under lång tid, vilket ger en behaglig och jämn värme i ditt hem. Du kan njuta av värme i upp till 18 timmar efter den sista eldningen.
 • Elegant design - de naturliga ådringarna ger varje kamin ett unikt utseende. Stora, massiva stenar som ger kaminen en exklusiv och tidlös design.
 • Miljövänlig uppvärmning - de har en hög verkningsgrad och släpper ut minimalt med rök och partiklar.
 • Låg driftskostnad - täljstenskaminer är billiga i drift. Ved är en förnybar energikälla och priset på ved är relativt stabilt.
 • Ökar värdet på ditt hem – installerar du en täljstenskamin kan det öka värdet. Att ha en kamin ses som en attraktiv och värdefull inredningsdetalj.

Nackdelar:

 • Dyrare än andra typer av kaminer, både i inköpspris och installation.
 • Täljstenskaminer är stora och tunga, vilket kan göra dem svåra att installera och flytta.
 • Långsam uppvärmning - det tar tid för kaminen att värmas upp. Den är därför inte idealisk för att snabbt värma upp ett kallt rum.
 • Kräver regelbunden rengöring av sot och aska. Ofta måste någon professionell utföra detta vilket innebär en kostnad.
 • Kan spricka då det är ett ömtåligt material. Om den utsätts för kraftiga stötar eller temperaturskillnader kan stenen gå sönder.

Välj rätt kamin för ditt hem

Täljstenskaminer är kända för sin förmåga att lagra värme och långsamt avge den över tid, vilket gör dem till ett energieffektivt alternativ. När du ska investera i en bör du överväga både dess funktionella och estetiska egenskaper. Designen varierar från traditionell till modern, så det finns garanterat en modell som passar varje inredningsstil.

Kaminerna finns i olika storlekar och effektivitetsnivåer, så det är viktigt att välja en modell som kan ge tillräckligt med värme för ditt hem utan att vara överdimensionerad. Det är viktigt att tänka på storleken på utrymmet som ska värmas upp för att säkerställa att kaminens kapacitet matchar dina behov. Dessutom kan tillägg som en bakugnssektion eller vattenmantling öka funktionaliteten i ditt hem extra.

Skötsel och underhåll – tips för en längre livstid

Att upprätthålla din täljstenskamin är viktigt för att försäkra dess långvariga funktion och estetik. Regelbundet underhåll säkerställer att kaminen fungerar effektivt och säkert. Här är några grundläggande steg för skötsel:

 1. Rengör regelbundet: Töm askan och se till att luftvägarna är fria.
 2. Kontrollera tätningar: Se över och byt ut tätningar vid behov för att behålla värmeffektiviteten.
 3. Inspektera ytan: Torka av täljstensytan med en lätt fuktad trasa för att behålla dess naturliga skönhet.

Genom att följa dessa enkla steg kan du njuta av din täljstenskamin år efter år och fler generationer framåt.

FAQ

Vi hjälper dig reda ut några vanliga frågor och svar som kan uppstå när du funderar på - eller precis har, köpt en täljstenskamin.

Täljstenskaminer kan hålla en eld brinnande i flera timmar på en enda laddning ved, beroende på modell och storlek. Effektiviteten i värmeavgivningen gör att kaminen kan avge värme långt efter att elden har slocknat

För optimal förbränning, börja med mindre vedbitar och tänd uppifrån. Detta minskar sotbildning och optimerar värmeutvecklingen. Se till att vedbitarna inte är för stora för att säkerställa en jämn förbränning.

Ytan blir varm, men tack vare materialets egenskaper sprids värmen jämnt och gradvis. Det gör att kaminen inte blir lika het på ytan som andra typer, vilket bidrar till en säkrare användning. Detta kan göra det till ett extra bra alternativ om du har djur eller barn i hemmet.