Välj rätt kamin: en guide för husägare

Hem | Kaminer

I vår guide utforskar vi olika typer, från traditionella braskaminer till effektiva pelletskaminer och moderna gasolkaminer. Att välja rätt kamin för ditt hem kräver noga övervägande av de olika modellerna, deras för- och nackdelar samt miljöaspekter.

Vi jämför effektivitet, användarvänlighet och estetik för att hjälpa dig hitta en lösning som passar just dina behov och bidrar till en hållbar livsstil. En kamin har ofta en lång livslängd, minst 20 år beroende på modell, går den sönder finns det reservdelar att köpa till. Upptäck hur du kan förbättra ditt hem med rätt val av kamin.

Ger värme & myskänsla

När du installerar en i ditt hem så erbjuder den inte bara värme utan också en unik känsla av mys och samlingsplats i hemmet. Vi utforskar tre populära typer: braskaminer, pellets och gasol. Varje typ har sina egna fördelar, från braskaminens traditionella charm och knastrande ljud till pelletskaminens effektivitet och användarvänlighet. Genom att överväga alternativen som finns kan du hitta den variant som bäst kompletterar ditt hem och livsstil, samtidigt som du skapar en välkomnande plats för familj och vänner.

Braskaminer: den klassiska värmekällan

En klassiker till värmekälla som kombinerar traditionell charm med modern effektivitet. De erbjuder inte bara värme utan blir även en central del av hemmets inredning, skapar en mysig och inbjudande atmosfär. Här är några anledningar till varför detta kan vara ett utmärkt alternativ för ditt hem:

 • Atmosfär: Förhöjer rummets utseende och ger en mysig samlingsplats för vänner och familj.
 • Värme och effektivitet: Moderna braskaminer är designade för att maximera värmeutsläpp och minimera miljöpåverkan.
 • Oberoende värmekälla: Fungerar även vid strömavbrott, vilket garanterar värme när du behöver det som mest.
 • Kokplatta: Det finns braskaminer med kokplatta där du kan värma dryck och mat.

Pelletskaminer: miljövänlig värme för ditt hem

Du får en effektiv och miljövänlig värmelösning för ditt hem med detta alternativ. De använder komprimerade träpellets som bränsle, vilket är en förnybar resurs, och tekniken bakom dessa kaminer säkerställer en hög förbränningseffektivitet med minimala utsläpp.

 • Miljövänlig teknik: Använder förnybara träpellets som minskar koldioxidutsläppen.
 • Kostnadseffektiv: Pellets är ofta billigare än andra bränslen, vilket minskar uppvärmningskostnaderna.
 • Användarvänlig: Många modeller har automatiserad tändning och programmerbara termostater för enkel användning.
 • Lång brinntid: Pelletskaminer har en effektiv bränsleanvändning som ger långa brinntider, vilket minimerar behovet av frekvent påfyllning.

Gasolkaminer: praktisk värme för ute & inne

Gasolkaminer erbjuder en flexibel och praktisk värmelösning som passar lika bra inomhus som utomhus. De är enkla att installera och använda, med förmågan att snabbt värma upp stora ytor. Kräver ingen fast installation, vilket gör dem idealiska för tillfällig eller kompletterande uppvärmning. Finns en stor variation att välja på, från modern design till de mer klassiska modellerna, många av dem har hjul för att förenkla flytt.

 • Flexibel placering: Kan enkelt flyttas mellan olika rum eller utomhusområden.
 • Ekonomisk drift: Gasolkaminer har ofta lägre driftkostnader jämfört med elektriska värmesystem.
 • Snabb värme: Ger omedelbar värme utan lång uppvärmningstid.
 • Ingen rökutveckling: Idealisk för allergiker eller där luftkvalitet är en prioritet.

För – och nackdelar inför ditt köp

Kaminer har i århundraden förbättrat hemmets komfort, de sprider värme och ger en myskänsla i ditt hem. Människor har alltid samlats omkring elden och när du installerar en blir det en naturlig samlingsplats för vänner och familj. Idag finns det en mängd olika typer av varianter att välja mellan, från klassiska med kokplatta till moderna pelletskaminer som fyller på sig själva automatiskt. Hos Boverket kan du läsa mer om vilka tillstånd som behövs för att installera en.

Fördelar med kaminer:

 • Effektiv och behaglig värme: Kaminer värmer ditt hem effektivt och ger en behaglig, jämn värme. Du kan styra värmen genom att reglera luftflödet till elden. Vissa typer som täljstenskaminer, lagrar värme och kan avge värme lång tid efter att elden har slocknat.
 • Miljövänlig värmekälla: Vissa typer av är mer miljövänliga än traditionella olje- eller gaseldade uppvärmningssystem. Pellets förbränner biobränsle, vilket ger minimalt med utsläpp av koldioxid och andra skadliga ämnen.
 • Sänkta värmekostnader: Ett effektivt sätt att komma ner i kostnad. Det är en större investering vid inköp men som betalar sig, speciellt om du bor i ett område med kallt klimat som i Sverige.

Välj en som passar dina behov och din budget, se även till att ha en separat budget för installation och nödvändiga tillstånd. Om du rengör och sköter din kamin regelbundet för att garantera en säker och effektiv användning kan de har en livslängd på över 20 år.

Nackdelar med kaminer:

 • Installation och skötsel: Kan vara dyrt att installera, beroende på typ av kamin och installationens komplexitet. De kräver regelbunden rengöring, inklusive sotning av skorstenen, för att fungera effektivt och säkert.
 • Brandrisk: Det finns en viss brandrisk förknippat till kaminer, som med all eld. Det är därför viktigt att följa alla säkerhetsföreskrifter. Felaktig användning eller bristande underhåll kan leda till soteld eller andra bränder.

Kaminer kan vara en värdefull investering för ditt hem, men det är viktigt att vara medveten om både för- och nackdelar innan du fattar ett beslut. De ger effektiv och behaglig värme, myskänsla och kan vara en miljövänlig värmekälla. Men de är dyra att installera, det är en hel del underhållsarbete och det finns en viss brandrisk förknippad med dem. Innan du slår till så gör ordentligt med research och när köpet är gjort ska du anlita en certifierad installatör för att säkerställa att din kamin installeras på rätt sätt.

Miljövänliga Kaminer – Perfekt för nordiska klimat

Att värma upp sitt hus är en nödvändighet i vårt nordiska klimat, speciellt under vintern. Det kan också ha en negativ påverkan på miljön, traditionella uppvärmningssystem som olje- och gaseldade pannor släpper ut växthusgaser och andra skadliga ämnen. Som tur är finns det numera många miljövänliga alternativ för uppvärmning av ditt hus.

Vilka är miljövänliga?

Nu för tiden finns det ett stort urval av miljömärkta kaminer, här har vi listat de fyra populäraste varianterna. Varje typ av kamin finns i en uppsjö av modeller med olika funktioner.

 • Pellets: Dessa kaminer förbränner pellets, som är ett biobränsle tillverkat av träavfall. De har låga utsläpp av partiklar och koldioxid.
 • Ved: En klassisk och effektiv värmekälla. Ved är en förnybar energikälla, men det är viktigt att använda ved av god kvalitet och att elda på rätt sätt för att minimera utsläppen.
 • Täljsten: Unikt för dessa kaminer är att de lagrar värmen och kan avge värme lång tid efter att elden har slocknat. De är energieffektiva och har låga utsläpp.
 • Gasol: Är moderna och bekväma att använda. De har låga utsläpp av partiklar, men släpper ut koldioxid.

Tips inför ditt köp är att se till att den är Svanenmärkt eller Bra Miljöval-märkt. Använd biobränsle av god kvalitet, elda på rätt sätt och sköt din kamin regelbundet så den håller i många år. Att välja en miljövänlig variant är ett bra sätt att värma upp ditt hus på ett sätt som är både behagligt och skonsamt för miljön.